Školní vzdělávací program pro základní vzdělávání - Moje škola - www
Základní škola, Příbram II, Jiráskovy sady 273

Učební osnovy

3. ročník


Člověk a svět práce


1  týdně, P
Práce s drobným materiálem
Očekávané výstupyUčivo

žák:

  • mačká, trhá, lepí, polepuje, stříhá, vystřihuje, překládá a skládá papír, vytvoří jednoduché prostorové tvary z papíru
  • navlékne, aranžuje, dotvoří, opracuje a vytřídí při sběru přírodní materiál, je schopen pracovat podle slovního návodu a předlohy
  • navlékne jehlu, udělá uzel, nastříhá textil, používá zadní steh, navleče gumu, přišije knoflík, slepí textilii, vyrobí jednoduchý textilní výrobek

- práce s papírem a kartonem
- práce s druhotným odpadem
- práce s přírodninou
- práce s textilem

Průřezová témataPřesahy doPřesahy z

OSOBNOSTNÍ A SOCIÁLNÍ VÝCHOVA

Kreativita

vytváření vlastních výrobků k aktuálním příležitostem

Práce s modelovací hmotou
Očekávané výstupyUčivo

žák:

  • aplikuje válení, stlačování, přidávání a ubírání materiálu, dělení na části, hnětení, vzoruje povrch, poznává vlastnosti práce s modelovací hmotou, voskem, těstem, sádrou, hlínou a moduritem

- práce s modelínou a plastelínou
- práce s keramickou hlínou
- práce se sádrou

Průřezová témataPřesahy doPřesahy z

OSOBNOSTNÍ A SOCIÁLNÍ VÝCHOVA

Kreativita

vytváření dárkových předmětů - jarmark

Konstrukční činnosti
Očekávané výstupyUčivo

žák:

  • sestaví stavebnicové prvky, smontuje a demontuje stavebnici, provede údržbu jednoduchých předmětů

- práce se stavebnicí
- práce s kartonovými prvky a krabicemi
- údržba a oprava jednoduchých předmětů

Průřezová témataPřesahy doPřesahy z

Výtvarná výchova

3. ročník

Uspořádání objektů do celků

Pěstitelské činnosti
Očekávané výstupyUčivo

žák:

  • pečuje o pokojové květiny, otře listy, zalije, kypří, rozmnožuje rostliny, poznává techniky rozmnožování rostlin, provádí pozorování a zhodnotí jeho výsledky

- péče o pokojové rostliny
- pěstování rostlin ze semen v místnosti
- přesazování rostlin
- rozmnožování rostlin
- exkurze do zahradnictví

Průřezová témataPřesahy doPřesahy z

Člověk a jeho svět

3. ročník

Rozmanitost přírody

Příprava pokrmů
Očekávané výstupyUčivo

žák:

  • orientuje se v základním vybavení kuchyně, chová se vhodně při stolování, připraví tabuli pro jednoduché stolování, připraví jednoduchý pokrm studené kuchyně, udržuje pořádek a čistotu pracovních ploch

- základní vybavení kuchyně
- výběr a nákup potravin
- jednoduchá a vkusná úprava stolu
- pravidla správného stolování
- příprava ovocného a zeleninového salátu

Průřezová témataPřesahy doPřesahy z

Člověk a jeho svět

3. ročník

Člověk a jeho zdraví

Klíčové kompetence

Kompetence pracovní
  • uvědomuje si zodpovědnost za vykonanou práci
  • osvojuje si pracovní návyky, dbá na pořádek, pomůcky a domácí přípravu
  • dodržuje zásady bezpečnosti a ochrany zdraví při práci
  • osvojuje si poznatky o technice a technických materiálech