Školní vzdělávací program pro základní vzdělávání - Moje škola - www
Základní škola, Příbram II, Jiráskovy sady 273

Učební osnovy

9. ročník


Praktické činnosti


1  týdně, P
Využití digitálních technologií
Očekávané výstupyUčivo

žák:

  • uvede a odstraní základní problémy při práci s digit. technikou
  • propojuje jednotlivé přístroje
  • používá technické údaje, umí číst v návodu k digit. technice
  • dodržuje základní pravidla bezpečnosti práce a poskytne první pomoc při úrazu
  • vyhledává fakta a informace na www-stránkách
  • odpovídá za půjčené přístroje a udržuje je v pořádku

- čtení návodu a konkrétní práce s digitálním přístrojem
- hygiena práce
- bezpečnost práce
- první pomoc při úraze elektrickým proudem
- základy robotiky

Průřezová témataPřesahy doPřesahy z

OSOBNOSTNÍ A SOCIÁLNÍ VÝCHOVA

Seberegulace a sebeorganizace

propjuje jednotlivé přístroje

Kreativita

vyhledávání fakt a informací na www. stránkách

MULTIKULTURNÍ VÝCHOVA

Lidské vztahy

dodržování pravidel bezpečnosti práce

ENVIRONMENTÁLNÍ VÝCHOVA

Základní podmínky života

seznámení se využíváním energie, možnostmi a způsoby jejího šetření

Informatika

9. ročník

Kancelářské programy

Informatika

9. ročník

Tvorba www stránek

Informatika

9. ročník

Kancelářské programy

Informatika

9. ročník

Tvorba www stránek

Informatika

9. ročník

Grafika

Fyzika

9. ročník

Elektromagnetické jevy

Fyzika

9. ročník

Vedení elektrického proudu v polovodičích

Provoz a údržba domácnosti
Očekávané výstupyUčivo

žák:

  • dodržuje základní pravidla bezpečnosti práce a poskytne první pomoc při úrazu, včetně úrazu elektrickým proudem
  • uvědomuje si různé možnosti placení účtů a vedení jednoduchého domácího účetnictví
  • používá ekologické čistící prostředky
  • zvládne úklid domácnosti a ošetřování oděvu
  • informuje se o základním vybavení kuchyně - nádobí, náčiní, elektrické a plynové spotřebiče

- ekonomika domácnosti
- vedení účetnictví v PC
- spotřebiče v domácnosti
- údržba a úklid domácnosti
- tříděný odpad, likvidace odpadu
- bezpečnost provozu domácnosti a první pomoc při úrazech

Příprava pokrmů a základy stolování
Očekávané výstupyUčivo

žák:

  • seznámí se s inventářem zahraniční kuchyně
  • zvládá složitější studené i teplé pokrmy
  • zvládá složitější technologické postupy při přípravě pokrmů
  • učí se vařit dle ekonomických zásad a dodržuje zásady zdravé výživy
  • připraví slavnostní tabule
  • chrání životní prostředí
  • zvládá samostatnou manipulaci s elektrickým grilem (montáž, úprava jednoduchých i složitých pokrmů, dodržuje zásady bezpečnosti)

- zahraniční kuchyně
- příprava složitějších pokrmů
- rozpočet na nákup
- sestavení jídelníčku dle norem zdravé výživy
- třídění odpadu

Průřezová témataPřesahy doPřesahy z

OSOBNOSTNÍ A SOCIÁLNÍ VÝCHOVA

Seberegulace a sebeorganizace

vaření dle ekonomických zásad

Kreativita

příprava slavnostní tabule

VÝCHOVA K MYŠLENÍ V EVROPSKÝCH A GLOBÁLNÍCH SOUVISLOSTECH

Objevujeme Evropu a svět

příprava jídel zahraniční kuchyně

MULTIKULTURNÍ VÝCHOVA

Lidské vztahy

poznávání stolování jiných kultur

ENVIRONMENTÁLNÍ VÝCHOVA

Lidské aktivity a problémy životního prostředí

třídění odpadu

Klíčové kompetence

Kompetence k učení
  • řídí svou práci
  • získané informace užívá v praxi
Kompetence k řešení problémů
  • uvědomuje si zodpovědnost za svá rozhodnutí
Kompetence komunikativní
  • spolupodílí se na utváření pravidel komunikace
Kompetence sociální a personální
  • ovládá a řídí své chování a jednání
Kompetence občanské
  • chápe základní ekologické souvislosti a environmentální problémy
Kompetence pracovní
  • udržuje v pořádku pracovní pomůcky a dbá na pravidla bezpečnosti práce
  • připravuje se na své budoucí povolání